Sonbahara Lezzetli Bir Başlangıç: Evde Pratik ve Sıcacık Yemek Hazırlama Önerileri

Yazın kavurucu sıcaklarının bitip havaların yavaş yavaş soğuduğu o muhteşem dönem. Yaz mevsimi daha çok soğuk içeceklerin, zeytinyağlıların ve mezelerin sofraları sardığı bir dönem. Bolca suyun ve sulu meyvelerin tüketildiği bu dönemden sonra hafif serinlikle birlikte lezzetli sıcak yemekler eşlik etmeye başlıyor. Siz de sonbaharı özlediğiniz mevsim yemekleriyle karşılamak istiyorsanız evde pratik bir şekilde yemek hazırlama önerilerimiz sizin için geliyor!

Sonbahar Mutfağına Giriş: Mevsimin Popüler Lezzetleri Nelerdir?

Her şeyi mevsiminde tüketmek en doğrusu ve en sağlığı destekleyen hali. Sonbahar mevsiminde tüketebileceğiniz mevsim sebzeleri de; karnabahar, lahana, kereviz, brokoli, ıspanak, pazı, mantar, kabak, kırmızı pancar, havuç, patlıcan gibi zengin bir seçkiden oluşur. Sonbahar tezgahlarında nar, üzüm, ayva, kivi, mandalina, armut, greyfurt, balkabağı gibi meyveler yerini alır. Bu mevsimin ruhunu yansıtan baharatlardan da (tarçın, zencefil, muskat, karanfil) faydalanarak, mevsim sebze ve meyveleriyle; sıcacık çorbalardan lezzet şöleni yaşatacak farklı tatlılara pek çok yemek yapabilirsiniz.

Sonbahar mutfağında yavaş pişirme ve fırınlama gibi pişirme yöntemlerini deneyebilirsiniz. Sebzeler düşük ısıda uzun süre piştiğinde çok daha lezzetli olurken fırın yemekleri ise hem pratik hem de doyurucu olur. Güveçler, fırında kabak veya patlıcan yemekleri, yavaş pişmiş et yemekleri bu mevsimde sofraları zenginleştirir.

Sonbahar sofraları sadece yemekle değil, hissettirdikleriyle de romantik bir döneme giriş zamanıdır. Mum ışığı, tarçınlı veya zencefilli sıcak içecekler sofrayı tamamlar. Fırından yeni çıkmış bir balkabağı tatlısı ya da havuçlu tarçınlı kek, evi anında sıcacık bir atmosfere taşır.

Gelin şimdi de sonbahar yemekleri hazırlarken mutfakta size zaman kazandıracak ipuçları ve saklama yöntemlerini inceleyelim.

Sonbahar Mutfağında Zaman Kazandıran İpuçları ve Saklama Yöntemleri

Yoğun bir iş hayatınız ve çocuğunuz varsa okulların açılmasıyla birlikte dönemsel olarak pek çok şeye zaman ayırmanız gerekiyor demektir. Doğru planlama ile işlerinizi halledip lezzetli sonbahar yemekleri hazırlamanız elbette mümkün. Mutfakta zaman kazanıp ailenizle daha fazla zaman geçirmek istiyorsanız aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurabilirsiniz.

  • Haftalık yemek planlaması yapın. Her hafta sonunda da bu listeye uygun olarak alışverinizi tamamlayın. Bu şekilde her gün “Bugün ne yapsam?” diye düşünmekten kurtulmuş olursunuz.
  • Aldığınız mevsim sebzeleri ve meyvelerini yemeklik olarak önceden hazırlarsanız yine eve geldiğinizde yapmanız gereken sadece pişirmek olacak. Sebzeleri iyice yıkayıp kesip uygun şekilde doğradıktan sonra iyice kurulayıp hava almayan kaplarda saklarsanız ilk günkü tazeliğinde tüketebilirsiniz.
  • Sonbahar yemeklerinin pek çoğu dondurucuya uygun. Tek seferde tüketebileceğinizden çok ya da dondurucuda saklama amaçlı yemek pişirdiyseniz çorbaları, sebze yemeklerini, güveçleri ve sosları porsiyonlayıp derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz. Böylece yoğun bir günde, sadece çözündürüp ısıtarak sıcacık ve besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz. Yemeklerin lezzet ve besin değerlerini korumak için dondurucuya koymadan önce yemeği oda sıcaklığına gelene kadar bekletip ve uygun saklama kapları kullanmanızı öneririz.

Detaylı bilgi için “Gıdaları Buzdolabında ve Derin Dondurucuda Saklamanın Püf Noktaları” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.  

Sonbahar Sofraları İçin Yemek Önerileri

Havanın serinlemesiyle birlikte sofralarda sıcacık çorbalar, fırında pişen sebzeler ve içinizi ısıtan yemekler öne çıkıyor. İşte sonbahar sofralarını güzelleştirecek birkaç öneri:

  • Balkabağı çorbası: Yanına kruton ekmekle birlikte servis edeceğiniz bu çorbayı kremalı şekilde hazırlayabilirsiniz.
  • Kuru fasulye-pilav: Ayrılmaz ikililerden olan kuru fasulye pilav, sonbahar sofralarının en çok aranan lezzetlerinden. Yanına bir ayran yaparak servis edebilirsiniz.
  • Sebze graten: Karnabahar, kabak, brokoli gibi mevsim sebzelerinden faydalanarak hazırlayacağınız graten özellikle akşam yemeklerinin aranan lezzetlerinden olacak.
  • Zeytinyağlı kereviz: Kerevizin en tazesi zeytinyağı ile buluştuğu an muhteşem bir lezzet ortaya çıkar. Kerevizin en lezzetli halinin değerlendirmek isterseniz yanında ızgara bir et ile servis edebilirsiniz.
  • Ispanaklı fırın makarna: Ispanak bu dönemin yıldızı. Fırın makarna ve beşamel sos ile muhteşem uyumu görmek için mutlaka denemenizi öneririz.
  • Patatesli pırasa böreği: Beş çayları, altın günleri, misafirlikler ya da kahvaltı. Hangi öğün ve ortamda olursa olsun başrolü kapacak olan patatesli pırasa böreğini hazır mevsimi gelmişken deneyebilirsiniz. Yanına da sıcak ve demli bir çay hali yakışacaktır.
  • Ayva tatlısı: Sürekli ana yemek ve börek önerilerinde bulunduk. Elbete bu dönemin meyvelerinden harika tatlılar da olur. Ayva tatlınızı yanında kaymak ile servis ederek lezzeti bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.

Sonbahar sebze ve meyve açısından verimli bir dönem olduğu için bu dönemi iyi değerlendirmenizi öneririz.

Sonbahar döneminde evinizde yemekleri pratik bir şekilde hazırlama yöntemlerinde bahsettik. Mutfağınızda işlerinizi kolaylaştıracak bir yardımcıya ihtiyacınız varsa Arçelik Çok Amaçlı Pişirici Modelleri arasından ihtiyacınıza uygun seçimi yapabilirsiniz. Daha fazlası için Arçelik web sayfasını ziyaret etmeyi unutmayın.